TENTANG SAYA

Saya merupakan seorang yang mengemari bidang pertanian khususnya bertani di halaman rumah. Sudah terdedah dengan bidang ini sejak berusia 6 tahun dengan pernah berjaya melakukan aktiviti bertani dengan mengikuti nenek (sebelah ayah) ke tamu/pasar minggu untuk menjual hasil tanaman sendiri. Aktiviti bertani bagi saya adalah satu cara terapi minda yang bagus bagi melupakan seketika kerja-kerja rutin setiap hari. Bukan itu saja malah ia mampu membekalkan sayuran yang segar, bersih, tanpa racun serangga. Saya berkongsi pengalaman dalam blog tanomkinotuan.blogspot.com khusus membincangkan mengenai cara bertani, tuaian hasil, info pertanian dan sebagainya berdasarkan pengalaman sendiri. Semoga ianya bermanfaat kepada anda semua.

Sekian terima kasih

Jusery Bin Jausin,
tanomkinotuan.blogspot.com,
Keningau, Sabah Malaysia.

33 komen

Pertanian mampu menjana pendapatan jika diusaha sepenuhnya.

Saya sebenarnya minat berkebun supaya dpt jimatkan kos beli sayuran (yg blh la dikira organik) & supaya dpt kepastian yg sayuran x disembur racun. Cuma saya bimbang tangan ni tlampau 'panas', susah tnmn mau jadi.

Slmt datang Zurainny Ismail. Terima kasih singgah ke blog ni.

Tahniah, anda mempunyai kesedaran tinggi mengenai sayuran. Apatah lagi zaman kini sayuran tak lepas dgn semburan bhn kimia, semuanya kimia. Semoga minat berkebun di laman rumah menjadi satu rutin yg mengembirakan...

Kita percaya rezeki tu dtg dari Allah. Cubaan pertama klo x jadi jgn putus asa anggap saja x rezeki dan cuba lagi di samping menambah dgn membaca, menonton, mendengar utk mencuba sebaik mubgkin. In Sa Allah akan berjaya. Selamat datang ke dunia tani saudara/i.

saya suka blog kamu... terima kasih kerana berkongsi ilmu pertanian.. saya baru mula nak berjinak2 bertanam sendiri.. byk ilmu diperolehi dari blog ini..

Terima kasih kerana singgah ke blog, semoga bermanfaat

Saya baru jumpa blog saudara dan amat meminatinya. Saya berharap dapat berkongsi ilmu dari blog ini nanti. Syabas kerana mengadakan blog sebegini....

Hai! selamat datang dan terima kasih kerana melawat blog ini. Moga bermanfaat untuk sauraa/i. Selamat bertani

Terima kasih tuan...banyak ilmu pertanian saya dpt d sini.

...berkebun amat dekat dihati..kepuasan diperoleh apabila melihat benih yang disemai tumbuh subur..

tq bus buat blog ni. apa lagi urg sabah.. sinang paham sinang mo tanya :D

Betul.. Kepuasan berlaku dlm diri jika melihat benih2 yg ditanam tumbuh subur. Hanya mereka yg bertani memahaminya. Terima kasih kerana singgah di blog ini.

Betul.. Kepuasan berlaku dlm diri jika melihat benih2 yg ditanam tumbuh subur. Hanya mereka yg bertani memahaminya. Terima kasih kerana singgah di blog ini.

saya ingin membeli biji benih. bagaimana caranya.

Email ke borosmomogun@gmail.com atau whatsapp 019-5320756 senarai dan jumlah pack. Sy akan kirakan harga termasuk kos pos. Tq

Email ke borosmomogun@gmail.com atau whatsapp 019-5320756 senarai dan jumlah pack. Sy akan kirakan harga termasuk kos pos. Tq

Saya suka blog saudara.Membaca blog saudara umpama berada dalam sebuah kebun penuh sayur-sayuran hijau dan penuh kedamaian.

Terima kasih cikgu atas perkongsian yg bermanafaat

Salam. Adakah biji benih masih available sehingga hari ini?

Klik benih online ya. Senarai benih kat sana

selamat berkenalan,sya email diatas yusop jantan ingin berkongsi diarena tanam tanaman di hadapan rumah terima kaseh diatas segala info semuga bertambah2 ilmu tanaman ini.SAYA ingin bertanya adakah anda menanam pokok anggor. Kalau ada sya ingin mencari keratan batang anggor untok ditsnsm.Bagaimana caranya utk saya membeli pada tuan. terima kaseh sedia menunggu jawapan dari tutn.

Pkk anggur keratan batang tak de dijual masa skrg maaf

Salam encik, nak tanya postage ke semananjung ada buat tak

Wa alaikum salam. Boleh dipos ke semenanjung juga.

Pos ekspress rm4
Pos laju rm11.60

Pilih mana satu

Terbaik ni blog tuan. Terima kasih info2nya 😊

Sangat bermanfaat setiap entri dari blog ini. Terima kasih kerana berkongsi ilmu dengan umum

Terima kasih dengan blog ini yang memberi sokongan dan khidmat nasihat dalam aspek penanaman pelbagai tanaman. Banyak info yang sebelum ini tidak diketahui. Tahniah.

Terima kasih juga kerana singgah di blog ini. Moga bermanfaat


EmoticonEmoticon